Menu:

Het werk van beeldend kunstenaar Diana Kreikamp bestaat uit fotografische portretten en tekeningen, klassieke olieverf schilderijen, en daarnaast uit zowel realistische als vrije werken in acryl.

Bij de fotografische portretten werkt zij uitsluitend met potlood. Het spel tussen licht en schaduw laat de vormen ontstaan en de lijnen vervagen. De diepte die hierdoor ontstaat brengt de tekening tot leven. Het meest essentiële aspect is het neerzetten van de uitstraling waarin elk mens zijn uniekheid laat zien.

De olieverfschilderijen worden gemaakt op paneel of doek. Hierbij werkt zij volgens de technieken van de oude meesters uit de Renaissance, zoals bijvoorbeeld Raphaël, Michelangelo en Giotto. Beginnende met een onderschildering in twee kleuren wordt de schets gedetailleerd in licht en donker uitgewerkt. Hierna wordt het werk gehoogd wat inhoudt dat er drie tinten wit over heen worden aangebracht. Er ontstaat dan een blauwachtige gloed.
De volgende fase is het aanbrengen van glaceerlagen. Dit gebeurt met verschillende lagen transparante verf. Om te weten wat al die kleurlagen met elkaar doen is kennis van kleuren heel belangrijk. Dit is een tijdrovende fase omdat elke aangebrachte laag eerst goed droog moet zijn voor de volgende laag aangebracht kan worden. Ook in deze fase wordt het werk steeds opnieuw gehoogd, zodat het essentiële lichtaspect schaduwen vorm geeft en verdieping in het werk creëert.

Het fijn schilderen met acryl gaat volgens een totaal andere techniek. Beginnende met transparante vlakken en eindigend met de details. Acryl is, in tegenstelling tot olieverf, een zeer snel drogend medium waardoor het nat in nat schilderen met meerdere kwasten tegelijk wordt gedaan.

Diana maakt ook vrij werk in acryl. Hier is zij op een punt gekomen dat ze al de technieken die ze toepast in haar andere werken los laat en haar hart laat spreken. Vooraf worden er geen ontwerpen of schetsen gemaakt. Het mengen van kleuren wordt op het doek of paneel gedaan. Vormen ontstaan spontaan met verrassende resultaten als gevolg. Ook worden er diverse materialen in het werk verwerkt om bijzondere structuren te laten ontstaan en er een mooie verdieping aan te geven.

"Art is Divine Creation"