Menu:

AMDUAT: Reis naar Bewustwording

Door Diana Kreikamp / Koorddanser 8 april 2021


De Egyptische Amduat is een belangrijke begrafenis tekst met twaalf afbeeldingen uit de Egyptische oudheid die de reis na de dood beschrijft. Het woord Amduat of imy-duat betekent letterlijk: "Wat is in de Duat". De Duat is het gebied waar de zielen van de mensen heen gaan na de dood. De titel beschrijft de Amduat als het "Boek van de verborgen Kamer". En ook wel als "Boek van wat is in de Duat".

De Amduat vertelt het verhaal van de Zonnegod Ra die door de twaalf uren van de nacht reist. Aan het eind van de dag is de zon zijn straling en kracht verloren. Uitgeput en verouderd zakt Ra onder de horizon van het Westen en verdwijnt in de Duat. De zon is gestorven en de wereld wordt gehuld in duisternis. Maar na twaalf uren verschijnt de zon weer boven de horizon van het Oosten. Ra is wedergeboren en zijn vernieuwde verschijning brengt het licht terug in de wereld. Ra heeft de dood weten te transformeren in een nieuw leven.

Wat de Amduat zo bijzonder maakt is dat de hele transformatie, van het sterven tot en met de wedergeboorte van Ra wordt beschreven en in beeld gebracht in twaalf fasen of te wel uren. De Amduat brengt de duidelijke boodschap dat de dood niet het einde is. De dood is slechts een overgang van het oude naar een nieuwe fase; een nieuw leven. Dit schenkt de mens inzage en tevens vertrouwen in de mysteriën rond de dood. De Amduat is namelijk veel meer dan het mythische verhaal van de nachtelijke reis van de zon.

BEWUSTZIJNSPROCES

Om de oude en vooral symbolische taal waarin de Amduat is geschreven te kunnen begrijpen heb ik jarenlang research gedaan. Daarnaast heb ik tien jaar dagelijks gemediteerd op de teksten en de afbeeldingen van de Amduat. Het Egyptische erfgoed centreert zich namelijk rond spiritualiteit en gaat voorbij de laag van het rationeel denken. Het leven destijds stond in het teken van de verbinding maken met het Goddelijke doormiddel van het aanbidden en dienen van de Goden in de vele tempels.

Meditatie gaat voorbij het rationele denken en laat je afdalen in de dimensie die voorbij het zichtbare aardse leven gaat. Het laat je intunen met een hele andere laag van kennis die te vinden is in het onderbewustzijn. Hierdoor kwam ik tot de ontdekking dat de nachtelijke reis van de Zonnegod een symbolische weergave is van de universele reis van de mens.

De zon, of het licht, is het symbool van bewustzijn en tevens het symbool van het hogere aspect in onszelf. Op een diepere laag is de reis door de Duat de reis die ieder mens maakt om zich bewust te worden van zijn Ware Zelf. Gedurende ons leven ontwikkelen wij ons van kind naar volwassene en groeit ons bewustzijn op natuurlijke wijze. Elke keer weer worden oude zienswijzen en overtuigingen losgelaten om plaats te maken voor een vernieuwde visie of bewustzijn. Zo groeien wij op en worden bewuster van wie wij zijn en de plaats die wij in de wereld innemen.

Echter, de paradox is dat dit natuurlijke bewustzijnsproces meestal op een onbewuste manier verloopt. Veel mensen leven hun leven en weten eigenlijk helemaal niet zo goed wie zij nu echt zijn. De verbinding met hun ware kern of Hogere Zelf zit op een onbewuste laag. Ieder mens heeft een bepaalde weg te gaan in zijn leven. Als we ons bewust zijn van het hogere aspect in ons zelf dan laten we ons leiden door onze innerlijke Zonnegod. Dan kunnen we ons verbinden en identificeren met het verborgen licht in onszelf en gebruik maken van deze innerlijke kracht. Het Kennen van ons Zelf onthult onze unieke talenten die we dan kunnen inzetten om datgene te doen in het leven waar we hier voor zijn.

SPIRITUEEL SYSTEEM

De Amduat bevat een ingenieus systeem wat we kunnen gebruiken om bewust te kunnen worden van wie we echt zijn. Het leert om ons te verbinden met ons Ware Zelf, waardoor we kunnen ontwaken in een hogere staat van bewustzijn. Door de zon te volgen door de 12 uren van de nacht worden we terug gebracht in onze kern en komen in contact met onze eigen innerlijke Zonnegod, het Hogere zelf. Onderweg worden de innerlijke blokkades opgeruimd die de afdaling in onze ware kern belemmeren. Elke keer opnieuw wordt er innerlijk een laag afgeschraapt wat je kunt vergelijken met het slijpen van een ruwe diamant.

Dit is een intensief proces. Gedurende de reis wordt namelijk je ware Zelf onthuld. Dat klinkt natuurlijk geweldig. Maar wees je er bewust van dat de confrontatie met dit licht aspect net zo'n impact heeft als het gewaarworden van het schaduw aspect in jezelf. We zijn geneigd om beide kanten te ontkennen en onze ogen te sluiten voor de waarheid.

STERVEN EN WEDERGEBOORTE

De reis door de twaalf uren van de nacht is een initiatie waarin een overgang plaats vindt. Het oude bewustzijn wordt ontbonden en getransformeerd in de geboorte en het ontwaken van het nieuwe bewustzijn. Het is daarom een reis van leven en sterven. Tijdens ons leven sterft enkel ons verouderde bewustzijn om het vernieuwde zelf geboren te laten worden. Wij zijn niet meer het kind wat we ooit waren en zelfs niet de persoon die we gisteren waren. We hebben ons keer op keer weten te transformeren in een vernieuwde versie van onszelf.

Door te werken met de Amduat leren we tegelijkertijd om op een waardige manier te sterven aan het eind van ons leven. Dat is het moment dat we de reis naar wedergeboorte echt gaan maken. De reis door de Duat is daarom een reis die zowel voor de overledenen als elke levende ziel op aarde bestemd is.

MEDITATIE

Ondanks dat de Amduat duizenden jaren oud is kun je dit systeem nog steeds gebruiken. In mijn boek leg ik de hele reis die de zon maakt in detail uit. Elk uur wordt beschreven vanuit zowel een academisch als een esoterisch perspectief. Door een brug te slaan tussen rationele kennis en innerlijke kennis kom je tot een veel dieper begrip. Tevens laat ik per uur zien hoe het transformatie proces verloopt als je de reis daadwerkelijk gaat ondernemen doormiddel van meditatie.

De Amduat bevat vele teksten en honderden Godheden waar je op kunt mediteren. Deze Goden fungeren als doorgangen die zich openen als jij daar je aandacht op focust. Het zijn allemaal reflecties van jouw innerlijke wezen en zullen iets in jou in beweging zetten. Dit leert je om verder te kijken dan de uiterlijke lagen en contact te maken met de echte werkelijkheid die daaronder schuil gaat.

Wil jij je ook verdiepen in het erfgoed van de oude Egyptenaren; de Amduat? Lees dan het boek, Amduat: The Great Awakening. Naast de beschrijving van de nachtelijke reis door de Duat bevat het een schat aan informatie over de oud Egyptische traditie.